HÍREK

JELEN/LÉT – 2021 – NEMZETISÉGI SZÍNHÁZAK FESZTIVÁLJA

Dátum: 2021 november 24. szerda

JELEN/LÉT – 2021 – NEMZETISÉGI SZÍNHÁZAK FESZTIVÁLJA

Szeptember 6.—tól 12. a Magyarországi Szerb Színház és a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetségének Egyesülete Csasztvan Andrással és Rusz Milánnal az élen idén is tető alá hozták budapesti Nemzeti Színházban  a „Jelen/lét” fesztivált. Idén a fesztivál egyidőben került megrendezésre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal ezért a fesztivál betársult a NEK programjai közé.
Az egyhetes fesztiválon 14 nemzetiségi színház adott elő 17 színdarabot és  Nemzeti Színház társulata 3 saját darabot. A nyitó esten színpadra került az „Otthon” című színdarab, Dégi János rendezésével amelyben bemutatják a görög, örmény, német, lengyel és szerb nép lelkét.

Idén több színház is premierrel készült a fesztiválra. A bolgár nemzetiségi színház, „Malko teatro” idén ünnepelte fennálásának 25. évfordulóját és Hadzsikosztova Gabriella vezetésével egy zenés darabbal készültek a fesztiválra. A feszivál utolsóelőtti napján a nézők megtekinthették az „ Amfitheatro” görög nemzetiségi színház „Oedypus Tyrannus” című előadását, amely idén is megtöltötte a nagy színpad nézőterét.

A Magyarországi Szerb Szinház bemutatta Vitezovics Milovan tollából, Rusz Milán rendezésével „Milos Veliki – knjaz Srpski” (Nagy Milos – Szerb fejedelem). Ez a monodráma, belgrádi művészúrral, Dunics Aleksandarrel a színpadon nagy sikernek örvendett a szerb közösségben.

   


Támogatóink:
Miniszterelnökség
Magyarország Kormánya
Emberi Erőforrások Minisztréiuma
Bethlen Gábor Alapítvány
Szerb Országos Önkormányzat